Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ministerstvo zdravotnictví bezostyšně porušuje ústavu

V tomto státě není radno onemocnět, zvláště když je to tak vážná nemoc, jakou je roztroušená skleróza. Co je vám platné Ústavou ČR zaručené právo na lékařskou péči, když je ministerstvo zdravotnictví svými činy opakovaně porušuje. Jenom nevím, zda jde v jeho případě o nedbalost nebo rovnou o úmysl poškodit nemocné.

Česká televize v neděli večer odvysílala ve své hlavní zpravodajské relaci šokující reportáž, jejím tématem je opětovný nedostatek peněz, které mají lékaři v České republice pro léčbu především nových pacientů s roztroušenou sklerózou. Konstatuje se v ní, že ti, kterým byla nemoc letos diagnostikována, zatím většinou čekají, až jejich lékaři dostanou peníze na drahé injekce. Odkládání léčby je přitom rychleji pošle na invalidní vozík. Pojišťovny prý na drahou léčbu (asi 300 tisíc korun na pacienta) nemají peníze.

Reportáž přibližuje příběh osmatřicetileté Andrei ze západních Čech, matky dvou malých dětí. Od dubna ví, že trpí roztroušenou sklerózou. Nemoc jí zasáhla hlavně nohy. Už nyní se při ataku nemoci nepostaví na nohy. „Nedovedu si představit, že ty léky nedostanu a skončím na vozíku nebo s jiným postižením,“ říká v reportáži pacientka. Zkušenost se smrtelně nebezpečnou nemocí má třiačtyřicetiletá Hana z Ústecka, které roztroušená skleróza ohrožuje zrak. O nemoci ví od února, ale léčba je kvůli nedostatku peněz zatím v nedohlednu. „Léčba betaferonem by nemoc mohla pozastavit. Až dvacet let bych mohla být jako jsem dnes,“ smutně konstatuje paní Hana. 

Mám kamaráda, který před více než deseti lety touto zákeřnou nemocí také onemocněl. Měl ale štěstí v neštěstí. Dostal se ke kvalitním lékařům, kteří ho okamžitě začali léčit v té době nejúčinnějšími léky. Po několika letech, která prožil v invalidním důchodu, znovu naplno pracuje. Díky kvalitní a hlavně okamžité léčbě dnes nejsou on a jeho rodina závislí na sociální podpoře, naopak sám státu odvádí daně a pojištění. Výše zmiňované pacientky zřejmě takové štěstí mít nebudou. A za to by měl někdo nést osobní odpovědnost. Jenže zřejmě nebude soudce tam, kde chybí žalobce… A kdo by měl vlastně žalovat? Stresovaní pacienti, kteří jsou psychicky na dně?

Roztroušená skleróza zasahuje mozek a míchu a nejčastěji napadá mladé lidi ve věku od dvaceti do čtyřiceti let. Každým rokem přibývá kolem tisícovky nových pacientů, ale na jejich léčbu opakovaně nebývají peníze, které specializovaná centra dlouhé měsíce očekávají od pojišťoven. Ty se ale hájí tím, že úhradová vyhláška ministerstva zdravotnictví objem plateb stanovuje podle předešlého roku a s nově diagnostikovanými tak vlastně nepočítá. A ministerstvo? Mastí svoje reformy, které prý problém s penězi vyřeší. Otázkou je, zda už většina z dnes potřebných lidí nebude v té době dávno na invalidním vozíku.

Právo na bezplatnou lékařskou péči přitom stanovuje Listina základních práv a svobod, jako nedílná součást Ústavy České republiky.

Článek 31
Každý má právo na ochranu zdraví. Občané mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon.

Pokud stát tuto povinnost vůči občanovi vědomě nenaplňuje, porušuje zákon. Pokud by v tom byl dokonce záměr, například aby úředníci dokázali názorně nezbytnost reforem, pak by snad mohlo jít i o pokus záměrného poškození zdraví. Nedostatek peněz přitom nemůže ministerské úředníky v čele s ministrem Leošem Hegerem ospravedlnit. Za současný tristní stav zdravotnických financí jsou plně odpovědní. Způsobila jej jejich liknavost při prosazování změn například v lékové politice nebo v boji s korupčními a klientelistickými praktikami v resortu, kdy ztráty od začátku jejich úřadování jdou do desítek miliard korun. Přitom v úředníci resortu musejí mít na paměti, že jde o zdraví a často i o životy lidí, které mohou mít na svědomí.

Problém s penězi se netýká jen pacientů s roztroušenou sklerózou, finanční prostředky na léky chybí i onkologům. Případy těžce nemocných lidí, kterým dnes stát není schopen zajistit potřebnou lékařskou péči, jsou další obžalobou systému plného cynismu, v němž je občan pouhou účetní položkou ve státní mašinérii. Státní úředníci pak svoji neschopnost zakrývají proklamacemi o reformách, které prý všechno vyřeší. Dosud ale nebyli schopni udělat ani to, na co žádné reformy nepotřebovali – šetřit penězi daňových poplatníků prostým použitím obyčejného selského rozumu, třeba při potírání předražených investičních a jiných nákupů, v lékové cenové politice a při odhalování dalších děr, kterých je pořád nepočítaně. Těmi směrem do soukromého sektoru unikaly a stále unikají miliardové částky.

Za téhle situace nelze vyloučit, že se pacienti s roztroušenou sklerózou zanedlouho po schválení reformního zákona, upravujícího poskytování zdravotní péče, dozvědí, že drahou léčbu si mohou zaplatit jako nadstandard ze svého…

 

Podívejte se na odkaz:

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/211411000100724/

 

Autor: Zdeněk Havlena | pondělí 25.7.2011 17:44 | karma článku: 18,73 | přečteno: 1027x
  • Další články autora

Zdeněk Havlena

To letadlo na Temelín nesmí spadnout…

Máme se bát po katastrofě atomové elektrárny ve Fukušimě reaktorů v temelínské atomové elektrárně? Atomová optimistka Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, tvrdí, že rozhodně ne. Údajně to potvrzují i zátěžové testy. Při středečním rozhovoru (17. srpna) ve zpravodajském pořadu České televize Události, komentáře se jí obavy jaderných pesimistů zřejmě rozptýlit nepodařilo.

22.8.2011 v 23:06 | Karma: 10,20 | Přečteno: 1444x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Zdeněk Havlena

Ladislav Bátora – trojský kůň na politické šachovnici

Na první pohled se zdá, že na naší politické scéně máme další tragikomický příběh. Státní úředník z ministerstva školství urazil výrokem o starém prskajícím chudáčkovi ministra zahraničních věcí a koaliční strana TOP 09 se rozhodla požadovat satisfakci v podobě jeho odchodu z funkce. Jenže tak jednoduché to není. Tento spor totiž poodkryl daleko závažnější příběh, v němž jde o budoucnost naší země.

19.8.2011 v 17:38 | Karma: 14,50 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Politika

Zdeněk Havlena

Máme se bát v Česku muslimů?

Ochránci českých národních zájmů bijí na poplach. Dejte si pozor na přistěhovalce a hlavně na muslimy! Podívejte se co třeba teď vyvádějí v Londýně. Nesmíme dopustit, aby mohli někdy takhle řádit třeba v Praze. Mají k tomu důvod?

12.8.2011 v 19:50 | Karma: 17,11 | Přečteno: 1679x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Havlena

Kdo nekácí, není Čech

Situace kolem kácení v Národním parku Šumava je zpolitizovaná, tvrdí jeho ředitel a zastánce kácení Jan Stráský. Lze se jen dohadovat, jak to přesně myslí. Když pomineme Stranu zelených, jejíž názory na šumavské dřevorubecké manévry jsou nepochybné, zastánce i odpůrce kácení najdeme napříč všemi politickými stranami.

11.8.2011 v 15:49 | Karma: 11,46 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Havlena

Hřebíkovi mladíci předvedli Bílkovým seniorům, jak hrát se Španěly

Český výběr fotbalistů do 19 let na evropském šampionátu titul nezískal, ale stříbrné medaile i tak mají hodnotu zlata. Mladí fotbalisté trénovaní Jaroslavem Hřebíkem ukázali, že u nás existuje reprezentační výběr, který umí hrát nápaditý, moderní fotbal.

1.8.2011 v 22:56 | Karma: 16,49 | Přečteno: 1083x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1813x
Novinář v.v., který má potřebu veřejně prezentovat své postřehy, názory a nápady.