Sochaři umožnili nahlédnout do svých ateliérů pod širým nebem

Nevšední příležitost být u zrodu uměleckého díla nabídlo v minulých dnech v Ostravě-Plesné Mezinárodní sochařské sympozium 2011. A bylo na co koukat.

Patnáct umělců z pěti zemí pod širým nebem vytvářelo po dva týdny v okolí zdejšího Domu dětí a mládeže ze dřeva a z kamene umělecká díla, aby je mohli v neděli 24. července od 15. hodiny představit veřejnosti.

Sochařské sympózium není jen místem tvůrčího setkávání umělců, ale zároveň mimořádnou šancí pro každého, kdo se chce seznámit s tímto odvětvím umělecké tvorby v průběhu tvůrčího procesu. Po celou dobu bylo volně přístupné veřejnosti a desítky lidí toho využívaly. A nemuseli se jen koukat, nejeden z návštěvníků si se sochaři (i sochařkami) o jejich tvorbě povídal.

Sympózium, které se letos koná už počtvrté, pořádá za podpory sponzorů Silvie-občanské sdružení pro podporu umění jako bienále. Přitažlivá je na něm nejen možnost být v kontaktu s umělci při jejich práci, ale zajímavý je i osud jejich výtvorů. Nejméně dvě desítky z děl vytvořených v minulých ročnících sympózií jsou instalovány v centru Plesné, kde si je může každý kdykoliv prohlédnout. A jsou to umělecká díla, která stojí za vidění.

Také sochy vzniklé v rámci letošního bienále by měly být ozdobou veřejného prostoru a doufám, že většina z nich se jí i stane. Organizátoři sympózia se ale netají zklamáním, že některé ostravské obvody, včetně centrálního ostravského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, nabídku získat zdarma některé z vytvořených děl a umístit je na území obvodu, odmítly. 

V neděli odpoledne sympózium končí a mohu jen doporučit každému, kdo může, aby si udělal radost a vydal se k Domu dětí a mládeže do Plesné.

V nejbližších dnech si jednotlivá díla můžete prohlédnout v místě jejich vzniku až do doby, než budou odvezena na místa trvalých instalací.

Sympozia se účastní sochaři ze čtyř zemí. Českou republiku reprezentují Emil Adamec, Jaroslav Bim, Matěj Frank, Antonín Gavlas, Petr Gavlas, Radomír Geryk, Ivan Matoušek a Vladimír Matoušek. Ze Slovenska přijeli Jaroslav Gaňa, Jozef Mundier a Soňa Samašová. Z Polska je zde Stanislaw Pietrusza a Jan Wajrach a z Maďarska Gábor Myklia a Judit Szilvási. Za vznikem a organizováním mezinárodních sochařských sympozií je ostravský výtvarník Antonín Gavlas, který se jich sám aktivně účastní.

Další informace získáte na http://www.plesna.cz/ nebo také na http://www.art-image.cz/SOchSYMpo11.html 

Pro představu tvůrčího ruchu v Plesné se podívejte na pár snímků ze sobotního odpoledne. 

 

 

Autor: Zdeněk Havlena | neděle 24.7.2011 0:44 | karma článku: 13,06 | přečteno: 1325x
  • Další články autora

Zdeněk Havlena

Máme se bát v Česku muslimů?

12.8.2011 v 19:50 | Karma: 17,11

Zdeněk Havlena

Kdo nekácí, není Čech

11.8.2011 v 15:49 | Karma: 11,46

Zdeněk Havlena

Žijeme v úžasné době!

11.7.2011 v 19:42 | Karma: 15,93

Zdeněk Havlena

Pěkný výlet na Filipku

4.7.2011 v 22:28 | Karma: 10,17
  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1813x
Novinář v.v., který má potřebu veřejně prezentovat své postřehy, názory a nápady.