Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Colours of Ostrava: Návrat ke kořenům by festivalu neškodil

Jubilejní ročník „kolorsů“, jak tenhle ostravský hudební festival nazývají důvěrně jeho fanoušci, je minulostí. A znovu se ze všech stran sypou superlativy, jak úžasný zážitek to byl. Lidí, kteří jsou k němu letos kritičtí, ale přibylo.

Za všechny nabízím odkaz na http://moucka.blog.idnes.cz/c/201187/Kam-kracis-hudebni-festivale-aneb-more-hudebni-nudy-na-Colours-2011.html a musím dodat, že s mnoha postřehy autora souhlasím. Výhrady mám především k festivalové dramaturgii, která se už loni dala na cestu podbízení se většinovému vkusu. Zda je to kvůli kšeftům nebo odráží filozofii lidí kolem zakladatelky a hlavní organizátorky festivalu Zlaty Holušové si nedovolím spekulovat.

Propadnout úžasné atmosféře Colours není těžké a právě tohle patří k jeho největší přednosti, kterou na mnoha obdobných hudebních megašou nenajdete. Ostatně, kvůli pohodě, pozitivní atmosféře a nakonec i hudebním lahůdkám každoročně tisíce fandů do Ostravy jezdí. V tomhle ohledu zaslouží organizační tým Holušové chválu.

Jsem velkým fandou Colours (většinu jeho ročníků jsem absolvoval). Mám ale pocit, že se v posledních letech s mým oblíbeným festivalem děje něco neblahého. Jako by se už několik let místo zrání a profilování měnil v megaguláš všemožných hudebních stylů a zánrů bez ambicí objevovat svěží a inspirativní muziku. Ne, že by se taková nenašla, ale spíše až tak ve druhém nebo třetím plánu. Jakoby se nejdůležitějším měřítkem stal vkus masového návštěvníka.

Kdysi před lety pomáhali Colours objevovat pro našince world music v jejích nejrůznějších podobách a interpretacích. Bylo to něco v Česku úplně nového, festival se od ostatních hudebních přehlídek sympaticky odlišoval.Jsem za to Zlatě Holušové stále vděčný. Osobně považuji za nejlepší „kolorsy“ ty v letech 2005 až 2008. Bylo méně učinkujích i diváků, důležitější roli v dramaturgii hrála kvalita než kvantita.

V dalších letech muzikantů i diváků přibývá, zároveň s tím i průměrnosti. Na stejdžích se stále více objevují profláknuté popové hvězdy i oposlouchané středoproudé kapely, ubývá world music i prezentace zajímavých hudebních tvůrčích projektů. I tak zaplaťpánbůh třeba za loňské vystoupení Jagy Jazzist, Huong Thanh, Erika Truffaze a jeho Paris Projectu nebo The Gypsy Queens and Kings.

Festival v posledních letech nabýval na objemu. Nabídl více scén i účinkujících. Letos jsem napočítal šest scén, na nichž se program někdy i naprosto překrýval. A k tomu divadelní scéna s velice zajímavým programem. Už v minulých letech bylo často těžké se rozhodnout, čemu dát přednost. Už tehdy tvůrci časového harmonogramu milovníky muziky nešetřili. Letos dovedli tenhle systém k vrcholu – někdy běžel současně program na čtyřech scénách.

Nemohu si pomoci, připadá mi to jako plýtvání na všechny způsoby. Hudebnímu nadšenci každý den utekl nejeden koncert, který by si rád poslechl, a tak často sázel na jistotu. Vystoupení, která by možná pro něj byla objevem, oželel. Člověka také napadne, že finanční prostředky na honoráře pro onu masu naprosto průměrných kapel a interpretů mohly být využity na zaplacení aktuálních hvězd, ale hlavně umělců, kteří přinášejí do muziky něco nového, tisíckrát neoposlouchaného. A že jich je ve světě dost. Stačí se podívat do okolních zemí, s jejichž zajímavou muzikou nás dramaturgové Colours (doufám, že ne programově) v posledních letech zrovna neseznamují.

Přes všechny výše uvedené výhrady se těším, že Colours budou pokračovat i příští rok. Jen tajně doufám, že se jeho organizátoři nad letošním ročníkem zamyslí a třeba jim dojde, že by nebylo od věci se vrátit k dobám, kdy sice festival nebyl „mega“ a nezaplavoval hudební fandy nezvládnutelným přívalem vystoupení, ale nabízel hudbu, která měla vyšší ambice než jen bavit davy. Mimochodem, ani festivalové stromy nerostou až do nebe a méně bývá často více…

 

P.S. Moc bych se přimlouval, aby tvůrci Colours zvážili už po několik let opakující se tristní úroveň „uvaděčů“ jednotlivých koncertů. Myslím si, že hodně lidí jejich třeskutý humor zvládala jen s velkým sebezapřením.

 

 

Autor: Zdeněk Havlena | úterý 19.7.2011 16:32 | karma článku: 10,04 | přečteno: 934x
  • Další články autora

Zdeněk Havlena

To letadlo na Temelín nesmí spadnout…

Máme se bát po katastrofě atomové elektrárny ve Fukušimě reaktorů v temelínské atomové elektrárně? Atomová optimistka Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, tvrdí, že rozhodně ne. Údajně to potvrzují i zátěžové testy. Při středečním rozhovoru (17. srpna) ve zpravodajském pořadu České televize Události, komentáře se jí obavy jaderných pesimistů zřejmě rozptýlit nepodařilo.

22.8.2011 v 23:06 | Karma: 10,20 | Přečteno: 1444x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Zdeněk Havlena

Ladislav Bátora – trojský kůň na politické šachovnici

Na první pohled se zdá, že na naší politické scéně máme další tragikomický příběh. Státní úředník z ministerstva školství urazil výrokem o starém prskajícím chudáčkovi ministra zahraničních věcí a koaliční strana TOP 09 se rozhodla požadovat satisfakci v podobě jeho odchodu z funkce. Jenže tak jednoduché to není. Tento spor totiž poodkryl daleko závažnější příběh, v němž jde o budoucnost naší země.

19.8.2011 v 17:38 | Karma: 14,50 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Politika

Zdeněk Havlena

Máme se bát v Česku muslimů?

Ochránci českých národních zájmů bijí na poplach. Dejte si pozor na přistěhovalce a hlavně na muslimy! Podívejte se co třeba teď vyvádějí v Londýně. Nesmíme dopustit, aby mohli někdy takhle řádit třeba v Praze. Mají k tomu důvod?

12.8.2011 v 19:50 | Karma: 17,11 | Přečteno: 1679x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Havlena

Kdo nekácí, není Čech

Situace kolem kácení v Národním parku Šumava je zpolitizovaná, tvrdí jeho ředitel a zastánce kácení Jan Stráský. Lze se jen dohadovat, jak to přesně myslí. Když pomineme Stranu zelených, jejíž názory na šumavské dřevorubecké manévry jsou nepochybné, zastánce i odpůrce kácení najdeme napříč všemi politickými stranami.

11.8.2011 v 15:49 | Karma: 11,46 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Havlena

Hřebíkovi mladíci předvedli Bílkovým seniorům, jak hrát se Španěly

Český výběr fotbalistů do 19 let na evropském šampionátu titul nezískal, ale stříbrné medaile i tak mají hodnotu zlata. Mladí fotbalisté trénovaní Jaroslavem Hřebíkem ukázali, že u nás existuje reprezentační výběr, který umí hrát nápaditý, moderní fotbal.

1.8.2011 v 22:56 | Karma: 16,49 | Přečteno: 1083x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1813x
Novinář v.v., který má potřebu veřejně prezentovat své postřehy, názory a nápady.