Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Letní četba pro ministra Drábka aneb Jak si poradit s důchodci

Co si do budoucna počít s důchodci? Bude jich pořád víc a kdo má na ně dělat? Počítám, že ministr Jaromír Drábek už má, jak je jeho zvykem, několik dobrých nápadů, co s tím. Přesto se mu může hodit následující japonská inspirace.

Česká pravice si dělá s důchodci převeliké starosti. Na srdci jí totiž leží blaho mladých generací, které přece nemohou živit stále se zvětšující stádo těchto materiální hodnoty neprodukujících osob! Zatím její myslitelé přišli na jediný plán, jak tomuto „přemnožení“ zabránit. Zkrátka budou posílat babičky a dědečky do důchodu stále později, postupně nakonec až v jedenasedmdesáti letech. Třeba se jich většina přes takhle nastavenou „věkovou laťku“ nepřehoupne a bude na čas vystaráno.

Pokud by se takové řešení zdálo pravicovým inženýrům lidských osudů málo razantní, mohou se inspirovat následujícími příklady z literatury nebo filmu.

Ministrovi práce a sociálních věcí mohu například doporučit nedávno vydanou knihu japonského spisovatele Jasutaky Cucuiho Konec stříbrného věku. Zde je její stručný obsah: Ministerstvo zdravotnictví si nechá schválit zákon, že všichni japonští občané starší 70 let se zúčastní programu vzájemného vyvražďování, v jehož rámci bude tato obtížná část populace značně redukována. Tím pádem odpadne současné vládě alespoň jedna nepříjemná starost, jak zalátat děravou státní pokladnu. Kuničiró Utani z města Mijawaki rovněž překročil sedmdesátku a společně se svými přáteli se musí vyrovnat s faktem, že podzim jeho života nebude zdaleka tak spokojený, jak si představoval.

Jinou inspiraci, jak se vypořádat s důchodci, může ministru Drábkovi a jeho stranickému kolegovi Miroslavu Kalouskovi nabídnout Balada o Narajamě – skvělý film japonského režiséra Šoheje Imamury (u nás vydán v roce 2010 na DVD). Zde je stručný obsah filmu: děj Balady o Narajamě nás přenáší do Japonska blíže neurčené doby, do vesnice, v níž panuje zvyk odnášet lidi, kteří dovršili sedmdesát let, na blízkou horu Narajama, aby tam v osamění vyčkali na smrt.

Je docela možné, že páni ministři obě inspirativní metody zavrhnou a zůstanou u té svojí, v současné době už posvěcené vládou i poslaneckou sněmovnou. Možná nakonec na ty vyžírky, co na ně musejí mladší makat, bude stačit.

Knihu Jasutaki Cucuiho jsem zatím nepřečetl, ale film, mimochodem oceněný už před téměř třiceti roky Zlatou palmou v Cannes, jsem viděl a každému (nejen ministru Drábkovi) ho vřele doporučuji. Je to dílo pozoruhodně mnohovrstevnaté. Z několika úhlů pohledu se zabývá mezigeneračními vztahy. Nutí i k zamyšlení, nakolik jsou dnešní postoje společnosti vůči starým lidem humánnější než zvyklosti vesničanů z Balady o hoře Narajama. Divákovi se při sledování příběhu snadno do mysli vkrade i otázka, co nutí dnešní prosperující společnosti, aby podporovaly odsouvání starých lidí ze středu rodin, kam v minulých dobách zákonitě a přirozeně patřili, do samoty kamsi na okraj. Při sledování filmu mi také na mysli vytanula odpověď na otázku, proč je pro dnešní politiky tak lákavé vysvětlovat mladším generacím, že se jejich už tak blahobytný život nebude patřičně zlepšovat, pokud bude přibývat „neproduktivních“ důchodců, které budou živit… Pokud připustíme, že se mezigenerační vztahy produktivní části populace a důchodců v posledních deseti letech disharmonizují, pak hledejme důvody mimo jiné i v podněcování podobných nálad ve společnosti.

 

Autor: Zdeněk Havlena | čtvrtek 14.7.2011 21:47 | karma článku: 26,41 | přečteno: 1739x
  • Další články autora

Zdeněk Havlena

To letadlo na Temelín nesmí spadnout…

Máme se bát po katastrofě atomové elektrárny ve Fukušimě reaktorů v temelínské atomové elektrárně? Atomová optimistka Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, tvrdí, že rozhodně ne. Údajně to potvrzují i zátěžové testy. Při středečním rozhovoru (17. srpna) ve zpravodajském pořadu České televize Události, komentáře se jí obavy jaderných pesimistů zřejmě rozptýlit nepodařilo.

22.8.2011 v 23:06 | Karma: 10,20 | Přečteno: 1444x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Zdeněk Havlena

Ladislav Bátora – trojský kůň na politické šachovnici

Na první pohled se zdá, že na naší politické scéně máme další tragikomický příběh. Státní úředník z ministerstva školství urazil výrokem o starém prskajícím chudáčkovi ministra zahraničních věcí a koaliční strana TOP 09 se rozhodla požadovat satisfakci v podobě jeho odchodu z funkce. Jenže tak jednoduché to není. Tento spor totiž poodkryl daleko závažnější příběh, v němž jde o budoucnost naší země.

19.8.2011 v 17:38 | Karma: 14,50 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Politika

Zdeněk Havlena

Máme se bát v Česku muslimů?

Ochránci českých národních zájmů bijí na poplach. Dejte si pozor na přistěhovalce a hlavně na muslimy! Podívejte se co třeba teď vyvádějí v Londýně. Nesmíme dopustit, aby mohli někdy takhle řádit třeba v Praze. Mají k tomu důvod?

12.8.2011 v 19:50 | Karma: 17,11 | Přečteno: 1679x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Havlena

Kdo nekácí, není Čech

Situace kolem kácení v Národním parku Šumava je zpolitizovaná, tvrdí jeho ředitel a zastánce kácení Jan Stráský. Lze se jen dohadovat, jak to přesně myslí. Když pomineme Stranu zelených, jejíž názory na šumavské dřevorubecké manévry jsou nepochybné, zastánce i odpůrce kácení najdeme napříč všemi politickými stranami.

11.8.2011 v 15:49 | Karma: 11,46 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Havlena

Hřebíkovi mladíci předvedli Bílkovým seniorům, jak hrát se Španěly

Český výběr fotbalistů do 19 let na evropském šampionátu titul nezískal, ale stříbrné medaile i tak mají hodnotu zlata. Mladí fotbalisté trénovaní Jaroslavem Hřebíkem ukázali, že u nás existuje reprezentační výběr, který umí hrát nápaditý, moderní fotbal.

1.8.2011 v 22:56 | Karma: 16,49 | Přečteno: 1083x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07,  aktualizováno  19:19

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

OBRAZEM: Při stavbě metra prorazili sklep. Radost měli i archeologové

27. dubna 2024  19:06

9. května uplyne padesát let od zahájení provozu pražského metra. Na spuštění nevzpomínají jen...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1813x
Novinář v.v., který má potřebu veřejně prezentovat své postřehy, názory a nápady.