Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žijeme v úžasné době!

Téměř všichni se máme (podle jistého nejmenovaného ministra financí) jako prasata v žitě a navíc se o nás stará parta lidí, kteří dostali po minulých volbách k péči o naše blaho patent na rozum.

Opírají se tihle lidé o názory renomovaných odborníků na ekonomiku, zdravotnictví, sociální péči či další obory? Diskutují s lidmi, kteří mají k jejich reformním projektům věcné výhrady? Berou je vážně a snaží o konsensus, aby reformám zajistili širší společenskou podporu?

Bláhový člověk si může myslet, že politik ve funkci ministra či náměstka ministra je pro danou oblast respektovaným a na slovo vzatým odborníkem. Jenže takových odborníků v našich politických stranách zrovna nadbytek není. Spíše se specializují na odbornosti typu „já na bráchu, brácha na mne“ nebo „malá domů“.

Dobře, nebuďme maximalisty. Zkusme tedy alespoň doufat, že se takovými uznávanými odborníky obklopují, jejich názory, analýzy a projekty respektují a při své mravenčí zákonotvorné činnosti je uplatňují?

Každodenní praxe nás ale přesvědčuje, že ve hře o podobu nových českých zákonů jsou většinou jiné hodnoty než názory odborníků. Současní inženýři lidských osudů v tomto státě na nějaké odborníky nedají. Spíše naslouchají odborníkům trochu jiného ražení, jejichž specializací je lobbing nebo ohýbání paragrafů. A výsledek? Podivné legislativní slepence, do nichž se promítají především zájmy lidí, o nichž jsme většinou ani neslyšeli, ale kteří v politickém zákulisí usilovně tahají za nitky. Některé novotvary už procházejí parlamentním kolečkem, jiné se tam chystají. A to mají ministři v zásobě ještě spoustu skvělých nápadů!

Tenhle stát potřebuje reformy jako koza drbání, včetně reforem penzí, zdravotnictví, sociálního systému a bůhví čeho ještě. A také konkrétní legislativní kroky při potírání korupčního jednání. A vymahatelnost práva. Potřebuje ale také širší společenskou shodu, aby silou dnešní poslanecké většiny protlačené zákony přežily více než jedno volební období. Zatím to z pohledu občana sledujícího reformní úsilí vypadá, že jsou reformátoři spíše nažhavení dát to oponentům sežrat a žhavit je do běla všude, kde to jenom jde.

Musel třeba malý penzijní zákon nutně stanovovat, že dnešní mimina půjdou do penze v jedenasedmdesáti? Nebo navrhovat paragrafy o standardní a nadstandardní péči bez toho, že by byl jasný jejich obsah daný zákonem? A musí ministr drábek (nebo spíše dráb?) vymýšlet elektronické karty pro sociálně slabé příjemce státní podpory, aby je před zbytkem národa zřetelně identifikoval jako socky žijící (byť většinou ne vlastní vinou) z peněz státu? Musejí být navrhovány stokorunové poplatky za pobyt v nemocnici bez toho, aniž by byl zároveň vymyšlen mechanismus pomoci těm sociálně nejslabším pacientům? Je nezbytné vystrkovat vztyčený prostředníček na lidi, kteří přišli řízením osudu o práci a teď přijdou v nezaměstnaneckém poměru i o zbytek své společenské prestiže? To je jen pár příkladů, které mě napadly, další si můžete doplnit sami…

Podobných ťafek, které dnešní politici uštědřují obyčejným lidem, stále přibývá. A tak se člověk musí ptát: Je to projev arogance mocných, kteří vytvářejí své smělé „inženýrské plány“ jako jedinci odtržení od každodenní reality obyčejných lidí, pro které rozhodně není život jeden velký mejdan. Nebo je to politické grobiánství, které postrádá schopnost chápat společnost jako velmi složitý organismus, který na radikální a hrubé zásahy reaguje tisíci nechtěných vedlejších reakcí postihujících hlavně ty slabé, co se nemohou bránit? Nebo jsou snad chtěné? Nebo je to těm lidem jedno, protože oni mají to svoje jisté?

Tak koukám, že mám v textu nějak moc otazníků. A přesto, že pilně sleduji různé diskusní a podobné pořady, čtu spoustu článků na reformní témata, snažím se pochopit motivy vládních buldozerů i těch, kteří často vášnivě proti nim vystupují, neznám na ně jednoznačné odpovědi. A přesto si v téhle souvislosti neodpustím ještě jeden otazník: Proč nestojí vládnoucí mašinérii obyčejní smrtelníci za to, aby se jim snažili reformní zákony vysvětlit a dodali jim naději a optimismus třeba tím, že se budou chovat jako politici nesmiřitelně vůči klientelismu a korupci? Určitě by pak nebylo lidí, kteří se topí ve zmatku pochyb a fám, aby se posléze buď na všechno vykašlali nebo se naopak radikalizovali…

Tenhle stát potřebuje reformy jako koza drbání. Kéž by o jejich podobě rozhodovali lidé fundovaní a morálně důvěryhodní. Dočkáme se toho někdy?

Autor: Zdeněk Havlena | pondělí 11.7.2011 19:42 | karma článku: 15,93 | přečteno: 925x
  • Další články autora

Zdeněk Havlena

To letadlo na Temelín nesmí spadnout…

Máme se bát po katastrofě atomové elektrárny ve Fukušimě reaktorů v temelínské atomové elektrárně? Atomová optimistka Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, tvrdí, že rozhodně ne. Údajně to potvrzují i zátěžové testy. Při středečním rozhovoru (17. srpna) ve zpravodajském pořadu České televize Události, komentáře se jí obavy jaderných pesimistů zřejmě rozptýlit nepodařilo.

22.8.2011 v 23:06 | Karma: 10,20 | Přečteno: 1444x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Zdeněk Havlena

Ladislav Bátora – trojský kůň na politické šachovnici

Na první pohled se zdá, že na naší politické scéně máme další tragikomický příběh. Státní úředník z ministerstva školství urazil výrokem o starém prskajícím chudáčkovi ministra zahraničních věcí a koaliční strana TOP 09 se rozhodla požadovat satisfakci v podobě jeho odchodu z funkce. Jenže tak jednoduché to není. Tento spor totiž poodkryl daleko závažnější příběh, v němž jde o budoucnost naší země.

19.8.2011 v 17:38 | Karma: 14,50 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Politika

Zdeněk Havlena

Máme se bát v Česku muslimů?

Ochránci českých národních zájmů bijí na poplach. Dejte si pozor na přistěhovalce a hlavně na muslimy! Podívejte se co třeba teď vyvádějí v Londýně. Nesmíme dopustit, aby mohli někdy takhle řádit třeba v Praze. Mají k tomu důvod?

12.8.2011 v 19:50 | Karma: 17,11 | Přečteno: 1679x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Havlena

Kdo nekácí, není Čech

Situace kolem kácení v Národním parku Šumava je zpolitizovaná, tvrdí jeho ředitel a zastánce kácení Jan Stráský. Lze se jen dohadovat, jak to přesně myslí. Když pomineme Stranu zelených, jejíž názory na šumavské dřevorubecké manévry jsou nepochybné, zastánce i odpůrce kácení najdeme napříč všemi politickými stranami.

11.8.2011 v 15:49 | Karma: 11,46 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Havlena

Hřebíkovi mladíci předvedli Bílkovým seniorům, jak hrát se Španěly

Český výběr fotbalistů do 19 let na evropském šampionátu titul nezískal, ale stříbrné medaile i tak mají hodnotu zlata. Mladí fotbalisté trénovaní Jaroslavem Hřebíkem ukázali, že u nás existuje reprezentační výběr, který umí hrát nápaditý, moderní fotbal.

1.8.2011 v 22:56 | Karma: 16,49 | Přečteno: 1083x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27,  aktualizováno  17:51

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

KOMENTÁŘ: Trumpovy trampoty s potraty. Mohly by mu prohrát volby?

28. dubna 2024

Premium Donald Trump rozjíždí prezidentskou kampaň a průzkumy říkají, že to bude souboj prsa na prsa s Joem...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1813x
Novinář v.v., který má potřebu veřejně prezentovat své postřehy, názory a nápady.