Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kareldrabek.blog.idnes.cz

19. 8. 2011 0:03
Ale víte, co chráníme a proč?

Není náhodou, že u každého chráněného území se stanovuje i plán péče. Ponecháním samovolnému vývoji obvykle zanikne. Péči vyžadují i naše pralesy, jinak nedojde k jejich obnovování - prostě nebudou mladé stromky. Musíme si přiznat, že nedotčených částí přírody máme minimum. Na Šumavě nejde o stromy, jde o les a hlavně o to, aby to byl les co nejvíce podobný původnímu lesu. Navíc je nutné vysadit stromy z tamního genofondu. A teď si představte, že bude nutné po čase dosáhnout různověkosti - tedy část stromů pokácet a na pasekách vysadit nové.

Populárně o ochraně a trochu o Šumavě mám zde:

http://drabek.bigbloger.lidovky.cz/c/203620/Chranit-Ale-co-a-proc.html

0 0
možnosti
T

torong

11. 8. 2011 18:57
demagogie

Výborný článek... Autore, podle vašeho článku je vše buď bílé nebo černé nic mezi tím. To, že les se dá chránit i tak, že se o něj pečuje je nemožné? To, že lesníci znají více druhů lesa než je les hospodářský je nesmysl? Možná žiju v bludu, ale jsem přesvědčen, že mezi černou a bílou je nekonečně mnoho odstínů šedé. Měl jste si dát více záležet, demagogie je z článku cítit jak bezdomovec v tramvaji. Rv

1 0
možnosti
G

gogo

11. 8. 2011 19:13
Re: demagogie

Připouštím, že jsem se nechal do té černo-bílé polohy trochu unést. Jenže hranice mezi lidmi, kteří chtějí přírodní rozmanitost zachovat a chránit a mezi jejími "konzumenty" je skutečně ostrá. Ostatně příkladů v příspěvcích na zdejších blozích i v diskuzích k nim je dost. Té šedé je u zastánců kácení hodně málo.

0 0
možnosti
F

Faustino

11. 8. 2011 16:49
Jen bych chtěl vědět

co byste psal na toto téma, kdyby bylo suché a teplé léto.

0 0
možnosti
M

MatyEU

12. 8. 2011 21:36
Re: Jen bych chtěl vědět

Kdyby tu panovaly příhodné podmínky pro vývoj Ips typographus? To by se "dovolenkářům" Na ztraceném podařilo donutit Správu NP k nasazení těžké techniky, aby se asanace zvládla včas - další článek by byl o vyjetých kolejích, ve kterých hynou chráněné druhy a mladé stromky. Zaujatostí autora by bylo opomenuto, že za nasazení těžké techniky by mohlo jen zrdžování těžby "aktivisty", kteří bránili v zásahu pro přírodu šetrnějším způsobem.

Jak ještě někdo může kálet taková lejna, že jde Stráskému o kácení, když nehodlá kácet, když nemusí? Počasí, které zastaví kůrovce je lepší než harvestory (i když já bych tedy letos taky rád aspoň truchu léta, protože jestli nám to zbytek srpna nezkazí, tak tu letos máme pěknou zimu...). Když to zvládne příroda sama, tak není třeba zasahovat - to je to, co nám nyní p. Stráský říká. Když to příroda sama nezvládne, tak je naší povinností jí pomoci, protože my - Homo sapiens sapiens, jsme problém na Šumavě vytvořili. Jen zabedněnci to stále nechápou.

0 0
možnosti
JH

jah

11. 8. 2011 16:46
etika

Pekny prispevek, ktery nabada k obecnejsim uvaham o etice (antropocentrismus vs. biocentrismus). Neni to sice nic objevneho, na druhou stranu je potreba neustale pripominat, ze podobne spory maji trochu hlubsi filozoficky zaklad :-)

0 0
možnosti
MB

buxus

11. 8. 2011 16:28
Tohle vše je tady už stokrát omleté

......, zákopy mezi oběma tábory vykopané a stanoviska neměnná - takže už k tomu asi nelze nic nového říci (aspoň se vám to nepodařilo).

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS