Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Stará kára

1. 8. 2011 11:32
"Drobný rozdíl"

Ti odsouzení zdarma a po práci. Nezaměstnaní za peníz (ne zas tak malý ve vztahu ke krátké "pracovní" době) a v době, kdy ostaní pracují.

0 0
možnosti
F

ftdolton

31. 7. 2011 22:26
Hmm,

ale ono to v podstatě je tak jak popisuje Kozel, že by to být mělo. Tedy pokud vězeň pracuje, tak pracuje za nějakou mzdu, ze které se mu pochopitelně srážejí náklady na výkon trestu. Problém je v tom, že u nás není pracovní povinnost/zaručená práce. Takže cca 90% vězňů nepracuje a po skončení VT mají vůči věznici dluh za VT.

K práci je není možno ve VT trestu nutit - to by byly nucené práce (nějaký "Mezinárodní pakt lidských práv" či co - bez ironie, nechci teď hledat přesný název). V dřívějších letech, za socialismu, prac. povinnost byla a někteří vězni nejen zaplatili náklady VT, ale odcházeli "do civilu" s několika tisíci, v ojedinělých případech i desítkami tisíc, korun.

Samozřejmě porovnání situace nezaměstnaných a osob ve VT tak, jak je popsáno v článku jen ukazuje na doslovnou perverznost stávající a chystané situace.

0 0
možnosti
K

Kozel_

31. 7. 2011 23:26
Re: Hmm,

Znovu musím ocenit autora, který si bystře všiml, jak se nezaměstnaní ocitají v téže kategorii jako odsouzení. Přesněji, o práci odsouzených se Drábek nestará, ale chce ji zajistit nezaměstnaným (ne práci, za kterou budou peníze atd. ale práci, při které budou dál nezaměstnaní). Stát není schopen zajistit alternativní tresty. Přitom tak snadné. Odsouzení by se hlásili denně na úřadě do práce, dohlížel by na ně běžný nadřízený.

Já si umím představit , že za veřejně prospěšné práce by odsouzený placen nebyl. Pokud by dál pracoval ve svém zaměstnání - na plný úvazek, tak mít tyto práce jako něco navíc (pak by na tom byl ale hůře než vězni, co nemusí pracovat vůbec, pokud práci mají, tak 40 h týdně). Ta veřejně prospěšná práce navíc by pak mohl být tak nějakých 8 h týdně - něco odpoledne po práci, něco o sobotách.

Jako pečovatele dobrovonické činnosti bych odsouzené přece jen nedával.

0 0
možnosti

kdo chatuje nepracuje

31. 7. 2011 20:59
ode mne karma autorovi

a chválím i věcnou diskuzi, vedenou na příklad nickem Kozel_ JŠ

0 0
možnosti
FM

fr-mottl

31. 7. 2011 21:17
Re: ode mne karma autorovi

nemohu souhlasit s tim Kozlem_. Argumentuje OK, nazorove je mi to blizke, ale tim neustalym omilanim (uz tydny) te otrocke prace jen odvadi pozornost od jadra problemu. U hlupaku by mi to nevadilo, ale Kozel_ je inteligentni a u takovych ocekavam presnou analzu situace. Tato jest:

Pan Drabek ma jasny ukol usetrit v resortu. Politicky si ale netroufne snizit podporu z 5 mesicu na 2 (je zvlastni, ze u toho by vetsina kricela a chapala to jako nepripustne kraceni) a proto na to jde ministr 'od lesa', ze zavede opatreni, ktera 'donuti' lidi pobirat davku jen 2 mesice a na zbytek se radeji vykaslou. Pan ministr to dela sikovne v tom, ze namluvi obyvatelstvu, ze bojuje pro flakacum a lide to tahle zerou. Je samozrejme smutne, ze vetsina obcanu to zere a nikdo z nich nepozaduje zaroven odpovidajici snizeni dani, odvodu ci podobne. 

Od Kozlu_ a ostatnich bych ocekaval, ze osvetli pravou tvar zamyslenych opatreni.

0 0
možnosti
K

Kozel_

31. 7. 2011 18:01
Vidím obojí jako nepřípustné

Nejprve ale krátce vyjádřím souhlas, autor správně uvádí, že Drábek staví na stejnou úroveň a společenskou vážnost trestance a nezaměstnané. Což je krajně urážlivé.

Přijde mi ale nepřípustné, aby i odsouzení nedostali za svoji práci zaplaceno. Pokud konají práce, tak by jim měl vzniknout pracovní poměr, se vším kolem - zápočtem doby do důchodu, počítání odvedeného pojistného na výši penze, povinnost platit daň a pojistné jak každý jiný zaměstnanec. Dále i právo mít alespoň minimální mzdu. Žádná otrocká neplacená práce. U vězňů je otázka, kolik jim strhnout na náklady vykonávání trestu. Nicméně musí zas z něčeho vyžít, nevidím problém v tom, aby vězeň si takto vydělal nějakých 6 tisíc čistého, bydlel ve svém bytě, každý den byl pravidelně a v čas v práci a tam odváděl výkon. Z toho moc brát nejde, něco jíst musí, pokud ho nechceme donutit ke krádežím.

0 0
možnosti
K

Kozel_

31. 7. 2011 18:04
Re: Vidím obojí jako nepřípustné

Pokud jde o nezaměstnané, tak nabídnout jim práci - to je smyslem existence pracovních úřadů. Ale ať tu existuje i institut dočasného zaměstnání - tj. klidně práce nekvalifikovaná, s možností rychle odejít po najití stabilního zaměstnání. Ale ještě víc než u trestanců, neexistuje, aby za práci nedostal dotyčný zaplaceno. Platit aspoň minimální mzdu, z té strhávat daně, pojistné, započítávat do odpracovaných let důchodového pojištění. A pracovat klidně déle než 20 h týdně, klidně nějakých 30 hodin, i tak jde hledat místo. Spíš poskytnout v práci volno, pokud má být pracovní rozhovor - takto neodpracovanou dobu buď napracovat jindy nebo neproplácet.

Odmítám ale otrockou práci - tedy povinnou práci, za kterou nebude zaplaceno. To je otroctví - tak to bylo v antice i nyní. Pasák zadržuje určité ženy, ty pro něj musí pracovat, samy dostávají jen nezbytné minimum. Dostávají minimální zabezpečení - stravu a ubytování, ale nedostávají žádný plat.

0 0
možnosti
CC

cekon

31. 7. 2011 17:55
Víte docela bych jim tedy top0

přál aby si to zkusili sami. Hlavně tedy pan Drábek.

2 0
možnosti
  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1813x
Novinář v.v., který má potřebu veřejně prezentovat své postřehy, názory a nápady.