Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
H

hanick

25. 7. 2011 11:40
Všechny strany musí jít od válu, moc by měli dostat jiní.

A kdo? - Pozvat ze zahraničí 100 nezávislých odborníků, dát každému 1000 000 Kč týdně a smlouvu na dva roky. Ať vypracují nejlepší varianty v ekonomice, zákonech, předloží je vládě a prezidentovi. Stálo by to mnohem méně, než u nás spolkne korupce. A nejlepší by bylo zrušit všechny strany. Ten bordel v zemi nadělaly totiž ony. Jedna vedle druhé a začalo to rozpadem Občanského fóra!  A - proBoha - ať už nikdy nestrká do ekonomiky a politiky zlodějské prsty český vyžírka !!!

0 0
možnosti
PH

petrph

25. 7. 2011 9:10
tak možné řešení uvidíme o příštích volbách

Rýsují se asi 2 varianty.Ta první-s ohromnou převahou vyhraje levice.není to zas tak úplně tutovka, protože jednako pravice naplno spustí sirény o rudém nebezpečí.Druhako, i sociál demokratičtí politici mají na současném marastu a rozkrádání svůj podíl..

Druhá varianta, do parlamentu dostanou více nezávislí poslanci.V takové míře, že ani levice ani pravice nedosáhne potřebné převahy, ale bude se muset opřít o smluvené  hlasy těchto nezávislých.Kteřížto sice podpoří tu politickou vládu, která jim bude názorově nejblíž,ale rozhodně si vymíní,že o každém dalším zákonu už budou hlasovat naprosto nezávisle a v zájmu svých voličů.

Pokud někdo příjde s názorem, že se i nezávislí dají přesvědčit a za plná korýtka budou hlasovat 4 roky s vládu,tak tím dojdeme k tomu že vlastně žádné řešení neexistuje.Současné finanční ohodnocení poslanců, jak platové tak i možností dalších aktivit a přilepšení je takové, že se jim prostě nemůže vyplatit být poctiví a riskovat jejich ztrátu kvůli svým voličům

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

25. 7. 2011 6:29
Mám návrh na řešení

a už jsem ho před více než rokem zveřejnil na místním blogu.

-

Myslím, že hlavní problém není imunita, ale mechanismus demokracie - tedy jak málo může volič rozhodovat o svém vlastním hlasu. Je omezen volebním zákonem na volbu kandidátních listin, takže dává hlas celé skupině, kroužkování moc nezabírá. Hrozí, že hlas propadne, hlasuje se jen jednou za 4 roky, pokud hlas propadl, pokud se nemohl dostavit k volbám nebo pokud ho politici podvedli, nemá šanci s tím nic udělat, jen čekat.

-

Já bych zavedl systém, ve kterém by volič dal hlas přímo jednomu politikovi, kterého by si ve svém volebním okrsku vybral. Tento politik by mohl hlasovat (přes informační systém) přesně silou počtu svěřených hlasů, ať by jich získal libovolný počet, a volič by každé politikovo hlasování viděl. Když by se volič rozhodl, že ho politik zastupuje špatně, hlas by mu vzal a mohl by ho dát někomu jinému. Pak by vznikla skutečná demokracie, politici by museli vysvětlovat každé svoje rozhodnutí svým voličům.

0 0
možnosti
P

parquin

25. 7. 2011 8:35
Re: Mám návrh na řešení

No jo, ale nemůže pak vzniknout i vláda naprosto nechtěná? V hypotetickém případu se bude volit v každém z 200 minobvodů po jednom zastupiteli, bude 10 kanidátů, z nichž ten nejúspěšnější dostane 20% odevzdaných hlasů při 60% účasti u voleb toho obvodu, tj. ho bude chtít celých 12% lidí z jeho obvodu a zbytek - 88% k němu bude od neutrálních až po veskrze nepřátelské.... V tomto hypotetickém případu pak bude mít vláda složená z takových poslanců startovní oblibu asi jako dnešní vláda až po roce reforem a průšvihů. Většinový systém podle mne moc dobrý není.

0 0
možnosti
JV

Žadatel

25. 7. 2011 0:07
Systém řízení státu prostřednictvím politických stran

je špatný od A až do Z, ale je celosvětově nezničitelný. ;-(

0 0
možnosti
CAS

cara al sol

25. 7. 2011 0:47
Re: Systém řízení státu prostřednictvím politických stran

Nic netrvá věčně.

0 0
možnosti
C

carolusI

24. 7. 2011 23:53
Zcela zcestný

je systém financování stran. Proč mají dostávat příspěvky od státu? A jak je možné, že mohou přijímat sponzorské dary?

Takový "dar" nikdy není zadarmo. Flagrantní je případ poslance Babáka půjčil si aby mohl dát "dar" své straně a předem kalkuloval s tím, že poslanecký plat, který za to dostane mu onen dar vynahradí. Strana by měla být zcela závislá na příspěvcích svých členů a výše příspěvků by měla být pro všechny členy stejná a limitovaná nějakou částkou. Pak by zmizely prolhané reklamní kampaně a volič by se orientoval podle charakteru členů dané strany. Pro kmotry by to byla těžká rána, ale pro voliče plus.

0 0
možnosti
C

carolusI

24. 7. 2011 23:40
Hlavní problém

je  v tom, že strany mají málo členů. Tak se na každého člena nějaké to korýtko dostane. A největší slovo pak mají ti co dovedou nejlépe ta korýtka přidělovat. Řešení bych viděl v tom, že do voleb může jít pouze strana, která má dejme tomu 50000 členů. Tolik korýtek už se těžko opatřuje a najednou bude záležet i na názoru těch členů, kteří nebudou podplacení. Tak bude naděje, že si strana udělá napřed pořádek sama u sebe a na kandidátky se dostanou ti nejlepší a ne největší zloději. Co se dá čekat od strany, která krátce před volbami schrastí pár členů a většinou ještě přeběhlíků, to už jsme párkrát viděli. Koho může zastupovat?

Imunita poslanců má smysl pouze v tom, že poslanec nesmí být stíhán za to co řekne v parlamentu. Dále, že pokud je proti němu vedeno nějaké vyšetřování, nesmí být zatčen až do vynesení rozsudku. A policie mu po tu dobu nesmí bránit v účasti na zasedání parlamentu. Jestliže bude odsouzen k trestu vězení, přechází mandát na náhradníka ze stejné strany.

0 0
možnosti
H

historix

24. 7. 2011 23:12
Strany

Zčásti souhlasím s autorem blogu i s Ringo.ringo, ale ne úplně. Jednak je utopie, že by se povedlo zrušit jak imunitu, tak odstavit oranžové nebo modré. Pokud s tím chceme něco dělat, čeká nás nepříjemná povinnost pravidelně jedny nebo druhé (případně libovolné další) "obtěžovat" svou přítomností na "jejich" schůzích a dotazy, kde jsou jejich volební sliby. Jejich jsem dal do uvozovek, protože jsme to my (voliči), kdo chceme, aby se něco změnilo - "oni", okresním sekretariátem vybraní, určitě žádnou změnu nechtějí.

0 0
možnosti
RS

Ringo.ringo

24. 7. 2011 22:39
Pekne napsano

ja uz jsem se nejdenou zamyslel nad tim, ze volic jak pravice, tak levice, fakticky dava za drobnou uplatu - volebni slib, ktery mu ma prinest profit - hlas lidem, kteri se po volbach na volice vykvaknou a maji se nekolikanasobne lepe nez ten volic, ktery politika poposoupnul k vlivne funkci. A navic jej jeste plati ze svych dani.Je tohle demokracie? Zacinam o tom v nasi klientelisticke spolecnosti velmi pochybovat. Navrh c. 1 - celonarodne se dohodnout, ze jak pravicovi tak i levicovi volici se oprosti od volby tradicnich stran. Neschopnost volit jinak totiz dosud pramenila ze strachu, ze oponent tim ziska na sile a volic tim nic neziska, jen zahodi hlas. A tem tradicnim stranam se to strasne hodi a proto ucelove ty volice jeste proti sobe rozestvavaji, aby ze sebe navzajem meli jeste vetsi strach. Proto jsou i diskuse plne vyrazu jako "socka" nebo na druhou stranu "modri zlodeji". Volme jinak, jak na pravo tak na levo. Proste jine nez soucasne parlamentni strany.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS