Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ladislav Bátora – trojský kůň na politické šachovnici

Na první pohled se zdá, že na naší politické scéně máme další tragikomický příběh. Státní úředník z ministerstva školství urazil výrokem o starém prskajícím chudáčkovi ministra zahraničních věcí a koaliční strana TOP 09 se rozhodla požadovat satisfakci v podobě jeho odchodu z funkce. Jenže tak jednoduché to není. Tento spor totiž poodkryl daleko závažnější příběh, v němž jde o budoucnost naší země.

Ladislava Bátoru ještě před půl rokem mnoho lidí neznalo, s výjimkou pravicových radikálů například kolem občanského sdružení Národní myšlenka vydávajícího stejnojmenný časopis a web http://www.narmyslenka.cz/ , nebo pravicově konzervativního občanského sdružení D.O.S.T. http://www.akce-dost.cz/kdojsme.htm Na okraji zájmu bylo i jeho angažmá ve volbách do parlamentu v roce 2006 za krajně pravicovou Národní stranu Petry Edelmannové.

Poprvé na sebe upoutal větší pozornost letos v únoru, kdy si ho do funkce svého prvního náměstka vybral na doporučení Hradu ministr školství Josef Dobeš. Jenže tehdy mu premiér Petr Nečas jeho záměry zhatil a své stanovisko komentoval slovy: „Nedovedu si představit, že by se člověk s minulostí pana Ladislava Bátory stal náměstkem na ministerstvu školství. Takovou věc jako předseda vlády odmítám.“

Jmenování Bátory do funkce personálního ředitele s rozsáhlými pravomocemi už premiérovi tolik nevadilo. Proč, o tom se můžeme jen dohadovat. Od té doby se „svědomitý člověk, katolík, národovec a konzervativec“, jak o něm mluví Dobeš, připomněl několika výroky a činy, z nichž asi nejvíce emocí vzbudil jeho dopis americkému velvyslanci Normanu Eisenovi, v němž ho kritizuje za podporu pochodu homosexuálů Prahou.

Někdo by mohl Ladislava Bátoru považovat za figurku, která svým počínáním zpestřuje okurkovou sezónu. Jenže Bátora není figurka ani „subalterní úředník“, jak ho tituloval v minulých dnech český premiér. Je to naopak klíčová figura na politické šachovnici v partii, kterou hned po loňských volbách rozehrál šéf pražského Hradu.

Do důchodu nechystá

Za dva roky skončí Václav Klaus v prezidentské funkci a málokdo si myslí, že odejde do politického důchodu. Naopak se stále více spekuluje, že stane v čele vlastní politické strany. A jaká by to byla strana? Určitě pravicová, konzervativní. Její budoucí program lze vytušit nejen z Klausových názorů a postojů, ale i z výroků lidí blízkých prezidentovi – Petra Hájka, Romana Jocha, Ladislava Jakla nebo i Ladislava Bátory. A právě posledně jmenovaný může mít v rozehrané partii speciální roli. Je totiž neformálním spojovatelem lidí kolem Hradu a národně orientované politické strany Suverenita v čele ambiciózní Janou Bobošíkovou s lidmi z krajní pravice a pravicovými extremisty.

Rozruch kolem „ subalterního úředníka“ Ladislava Bátory, naznačuje, že po posledním tahu Václava Klause propadly toho času vládnoucí pravicové strany nervozitě. Dnešní prezident republiky přechází do politické ofenzívy a dokazuje to mimo jiné dosazováním svých lidí do sféry výkonné moci. Po Jochovi je to Bátora a zřejmě i Josef Dobeš, který je mu zavázán za podporu v posledních měsících. V TOP 09 si proto musejí být dobře vědomí, že pokud Klaus vstoupí za dva roky do politiky, nejvíce pravicových voličů, zklamaných ekonomickým i společenským vývojem, může získat právě na úkor současných vládních stran, především ODS a TOP 09. A navíc s nimi má stále nevyřízené účty

Když k přeběhlíkům od TOP 09 a ODS, případně Věcí veřejných, připočteme voliče Suverenity, tedy strany mající ke Klausovi názorově blízko, a k tomu přidáme hlasy voličů fandících extremní pravici, můžeme se dostat k volebnímu výsledku hodně před deset, možná i někam kolem dvaceti procent. To by znamenalo, že případnou novou pravicovou vládu by nejpozději za tři roky sestavoval Václav Klaus. Sociální demokraté totiž v příštích volbách mohou dopadnout podobně jako loni. Vyhrajou volby, ale parlamentní většinu nezískají. Zvláště pokud dojde k další hospodářské krizi a boj s korupcí se zadrhne. Ve frustrované společnosti pak zesílí poptávka po vládě pevné ruky, což bude voda na Klausův politický mlýn.

Z  pohledu budoucího angažmá Václava Klause jako zakladatele a vůdce nové pravicové politické strany mohou být srozumitelnější některé jeho činy, které ve své době poněkud překvapovaly, třeba nečekaná podpora ve skandálech se topících Věcí veřejných. Nový smysl dává i jeho enormní snaha, aby se předčasně nerozpadla vláda a nedošlo k předčasným volbám. To by onu šachovou partii v samém jejím začátku dost zkomplikovalo. Za relativně krátkou dobu od voleb si zavázal si Věci veřejné a budoucím pravicovým konkurentům dal najevo, že jejich politiku i je samotné rozhodně nebude podporovat. Navíc si udržel poměrně vysokou podporu veřejnosti.

Jakou roli tedy Ladislav Bátora na ministerstvu školství v současné době sehrává? To se můžeme jen dohadovat. Třeba si Klaus Bátorou pouze testuje své politické odpůrce i příznivce - kdo je proti a kdo půjde s ním. Možná je to už hozená rukavice politickým soupeřům. Nebo chce Bátoru zviditelnit na významném postu a vybudovat jeho politickou kariéru.

Každopádně reakce politiků z TOP 09 je Bátorovu „provinění“ hodně neadekvátní, zvláště když si uvědomíme, že postoje tohoto muže jsou známy už několik let a nijak se nemění. Když jej Dobeš jmenoval do funkce, Miroslav Kalousek ani nikdo jiný z této strany se neozval. Pravdu má zřejmě Radek John, když tvrdí, že o Bátoru ve sporu vůbec nejde, že je to zástupný problém. Jenže zástupný poněkud jinak, než veřejně připouští.

 Ve vládě s Bátorou, Jochem a Bobošíkovou

Zkusím si teď zavěštit budoucí vývoj v České republice. V roce 2013 skončí druhé prezidentské období Václava Klause, který krátce na to založí novou politickou stranu. Bude se o ní bude mluvit už dávno předtím jejím vznikem jako o naději na ozdravění poměrů v Česku. Do koalice s ní vstoupí Suverenita.V roce 2014 (pokud se tak nestane ještě na podzim 2013) budou volby do poslanecké sněmovny. Vyhrají sice sociální demokraté, ale něco kolem třiceti procent hlasů jim neumožní (ani s podporou lidovců) získat většinu. Vládu sestaví ve volbách nejúspěšnější pravicová strana v čele s  Klausem. Vzhledem k tomu, že šla do voleb v koalici se Suverenitou Jany Bobošíkové, získá přes dvacet procent hlasů. Do křesla premiéra tedy usedá Václav Klaus. V jeho kabinetu se objevuje řada známých tváří. Jednou z nich je Ladislav Bátora, další jsou Roman Joch, Petr Hájek, Jana Bobošíková, možná i Ladislav Jakl. Na koaliční ODS, případně TOP 09, zbyde jen několik méně významných ministerstev. Ministrem školství se stane Josef Dobeš, o kterém se Klaus nedávno vyjádřil, že má našlápnuto k tomu být nejlepším ministrem školství v historii Česka.

Do politického soupeření by mohla před příštími volbami vstoupit i nová pravicově liberální strana, která tady bude po úpadku Věcí veřejných chybět. Mohl by ji založit někdo takový jako je stále populárnější Tomio Okamura, ale zda má takové ambice zatím netuším.

Pro příznivce konzervativní pravice, včetně jejího ultrapravicového křídla, musí být představa výsledku příštích parlamentních voleb velice příjemná. Pro liberály, zastánce občanské společnosti a levici katastrofa. A pro obyvatele Česka? Zkuste si odpovědět sami. Ostatně, je to jen hra na věštění, co by bylo kdyby…¨

Šachová partie ale v realitě současné politiky pokračuje a na tahu černými jsou Klausovi soupeři, toho času ve zřetelné defenzívě. Zkrátka předvolební boj začal a ve hře není nic menšího než budoucnost tohoto státu.

Autor: Zdeněk Havlena | pátek 19.8.2011 17:38 | karma článku: 14,50 | přečteno: 1344x
  • Další články autora

Zdeněk Havlena

To letadlo na Temelín nesmí spadnout…

Máme se bát po katastrofě atomové elektrárny ve Fukušimě reaktorů v temelínské atomové elektrárně? Atomová optimistka Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, tvrdí, že rozhodně ne. Údajně to potvrzují i zátěžové testy. Při středečním rozhovoru (17. srpna) ve zpravodajském pořadu České televize Události, komentáře se jí obavy jaderných pesimistů zřejmě rozptýlit nepodařilo.

22.8.2011 v 23:06 | Karma: 10,20 | Přečteno: 1444x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Zdeněk Havlena

Máme se bát v Česku muslimů?

Ochránci českých národních zájmů bijí na poplach. Dejte si pozor na přistěhovalce a hlavně na muslimy! Podívejte se co třeba teď vyvádějí v Londýně. Nesmíme dopustit, aby mohli někdy takhle řádit třeba v Praze. Mají k tomu důvod?

12.8.2011 v 19:50 | Karma: 17,11 | Přečteno: 1679x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Havlena

Kdo nekácí, není Čech

Situace kolem kácení v Národním parku Šumava je zpolitizovaná, tvrdí jeho ředitel a zastánce kácení Jan Stráský. Lze se jen dohadovat, jak to přesně myslí. Když pomineme Stranu zelených, jejíž názory na šumavské dřevorubecké manévry jsou nepochybné, zastánce i odpůrce kácení najdeme napříč všemi politickými stranami.

11.8.2011 v 15:49 | Karma: 11,46 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Havlena

Hřebíkovi mladíci předvedli Bílkovým seniorům, jak hrát se Španěly

Český výběr fotbalistů do 19 let na evropském šampionátu titul nezískal, ale stříbrné medaile i tak mají hodnotu zlata. Mladí fotbalisté trénovaní Jaroslavem Hřebíkem ukázali, že u nás existuje reprezentační výběr, který umí hrát nápaditý, moderní fotbal.

1.8.2011 v 22:56 | Karma: 16,49 | Přečteno: 1083x | Diskuse| Sport

Zdeněk Havlena

Drábek sjednotitel aneb Odsouzení a nezaměstnaní se sejdou na ulici

Zpravodajská televizní reportáž o využívání alternativních trestů za méně závažné prohřešky nechtě připomněla jiný trest, kterým hrozí ministr práce a sociálních věcí nezaměstnaným lidem, kteří si do dvou měsíců od ztráty zaměstnání nenajdou práci.

31.7.2011 v 17:47 | Karma: 26,86 | Přečteno: 1551x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1813x
Novinář v.v., který má potřebu veřejně prezentovat své postřehy, názory a nápady.