Hrátky s broukem aneb Komu přináší kůrovec kšefty

29. 07. 2011 21:39:25
V broucích se nevyznám a platí to i o kůrovci. Netroufal bych si ani posuzovat, zda dřevorubecké manévry proti dřevokaznému broukovi na šumavském Ptačím potoce jsou na místě. Tím víc žasnu, kolik odborníků na boj s kůrovcem se v posledních dnech vyrojilo. Pomalu víc než kůrovců letos na jaře.

Když nevím, hledám odpověď u odborníků. V tomto případě mě zajímal názor lidí, kteří mají teoretické i praktické znalosti z entomologie, botaniky, lesnictví, ekologie, zkrátka oborů, které mají souvislost s ochranou přírody. Neboť o tu na Šumavě jde v první řadě. Předpokládal bych, že i blogeři, kteří se pustili do psaní o broucích, dřevorubcích a ekoteroristech se nejdříve pokusí získat o problému co nejvíce informací.

Netuším, k jakým informacím se dostali kolegové blogeři, ale mně z názorů skutečných odborníků přes přírodu vyplynulo, že se v těchto dnech děje v oblasti Ptačího potoka něco nepatřičného. A nepadá to na vrub ekologickým nadšencům, kteří se nechávají připoutávat ke stromům, aby je ochránili před motorovými pilami. Mám obavy, že se tady ve jménu jakési úřední moci porušuje nejen zákon, ale také principy zdravého rozumu. Ten by přece měl vždy vycházet v případě zásahů do chráněných oblastí přírody především ze závěrů odborníků, kteří se danými problémy mnoho let prakticky i teoreticky zabývají.

Právo rozhodovat o bytí a nebytí jedinečné části lesa si ovšem přisvojil člověk, jenž je ve funkci šéfa šumavského národního parku odborníkem v ochraně přírody asi tolik jako já se vyznám v kvantové fyzice. Pokud není zvláštní kvalifikací pro jeho rozhodování členství v Klubu českých turistů. Očividně jde při tom na ruku lidem, kteří v Šumavě vidí především dřevní hmotu a parcely pro stavbu rekreačních staveb všeho druhu.

Ani mě nepřekvapuje, že mu záda kryje další „odborník“ na přírodu, ministr životního prostředí s kvalifikací politologa a právníka.

Zatím to vypadá tak, že navrch má diktatura moci, kterou nadšeně povzbuzuje dav nepříliš informovaných a ke skutečné ochraně šumavské přírody spíše lhostejných lidí.

Pokud vás zajímají jiné názory než ty od Jana Stráského nebo jiných technokraticky orientovaných lidí, přečtěte si některý z následujících odkazů. Třeba ten, v němž emeritní profesor nizozemské univerzity ve Wageningenu Josef Fanta, odborník na lesní hospodářství a milovník šumavské přírody, mimo jiné v rozhovoru pro týdeník Respekt říká:

„Po léta se tu vedou spory o to, jestli se má, nebo nemá kácet, vyklízet, natírat chemikáliemi apod. V kolotoči těch sporů mnoha lidem zcela uniklo, že národní park není lesní závod, ale přírodní území, kde by měla mít – alespoň na určité části – hlavní slovo příroda a ne motorová pila. Výrazivo některých oponentů národního parku nemá daleko k hysterii. Jednoduchá analýza přitom jasně ukazuje, že jim nejde o likvidaci kůrovce, ale především o likvidaci principů ochrany nebo o zmenšení rozlohy národního parku jako přírodního území, kde platí určitá pravidla ochrany přírody. Ostatně sám nynější ředitel správy národního parku Jan Stráský se s takovými plány v minulých letech ani netajil.“

http://respekt.ihned.cz/c1-51440690-sumava-neumira

A tady jsou další odkazy:

http://ecomonitor.cz/txt_tzpr_full.stm?x=2292475

http://www.sumavapro.cz/vedci-vyzvali-k-zastaveni-tezby-a-nabizi-straskemu-odbornou-pomoc/

http://www.miroslavkrejca.cz/mk_sak.html

http://portal.gov.cz/wps/portal/_lp.814/0/_s.155/6966/_mc/709-22501-698-22508/_s.155/10202?docid=134309

Autor: Zdeněk Havlena | pátek 29.7.2011 21:39 | karma článku: 14.50 | přečteno: 1346x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6056 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 23 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1813
Novinář v.v., který má potřebu veřejně prezentovat své postřehy, názory a nápady.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...