Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ta naše republička česká, banánová…

Člověk by hledal banánovou republiku v jiném zeměpisném pásmu, s trochu jiným klimatem, a ne uprostřed Evropy. Ale jen pokud jde o klima ve smyslu hydrometeorologickém. Poměry společenské požadavek na označení Česka jako státu banánového úspěšně splňují. Včetně všudypřítomné korupce.

Svědectví podporující toto tvrzení přináší život kolem nás denně. Připomeňme si alespoň některé z nich.

Stačí se vypravit třeba k našim sousedům do Německa a přesvědčit se, že ceny zboží, potraviny nevyjímaje, jsou tam nižší, nebo s těmi našimi srovnatelné. A to včetně banánů. Při stejné ceně ale bývá zboží v Německu o poznání kvalitnější než u nás..

http://liberec.idnes.cz/ceny-potravin-jdou-nahoru-lide-jezdi-nakupovat-do-nemecka-pm5-/liberec-zpravy.aspx?c=A110514_1585418_liberec-zpravy_oks

Dokonce i některé služby, včetně nabídek tamějších cestovních kanceláří, pořídíte v přepočtu za nižší ceny. Ani snad není třeba dodávat, že průměrný příjem je v Německu ve srovnání s Českem několikanásobně vyšší.

Zarážející je i srovnání cen, které za hovory i užívání internetu účtují mobilní operátoři. Opět jsme v roli zákazníků, kteří jsou ve srovnání se západoevropským trhem oškubáváni. A což teprve banky, jejichž systém bankovních poplatků u nás uplatňovaný, je doslova ostudný.

Provozovatelé obchodních řetězců, bankéři nebo třeba zmínění mobilní operátoři mají něco společného. Jejich mateřské společnosti pocházejí z té části Evropy, kde by jim klienti za pokusy o podobné triky, jaké zkoušejí na nás, dali co proto.

Nám pak zásluhou úžasné ochrany trhu, kterou nám poskytuje stát, nezbývá, než se vydávat na nákupní výlety za hranice. A můžeme si přitom za hranicemi i natankovat, protože také pohonné hmoty jsou díky péči pana ministra Kalouska a jím nastavené spotřební daně u nás dražší než ve většině okolních zemí.

Ovšem skutečnou „banánovou perlou“ je ochranářský přístup jedné ryze české instituce, konkrétně asociace Hutnictví železa. Té se nelíbí před nedávnem schválený zákon, který by do budoucna pod hrozbou finančních sankcí donutil největší znečišťovatele ovzduší u nás, aby se začali chovat stejně jako je zvykem ve vyspělých zemích, v nichž ostatně mnozí z nich mají svoje výrobní podniky.

Konec banánových poměrů v Česku se jim ale moc nezamlouvá. "Ve světě běžně dochází ke stěhování firem mimo regiony, kde jsou takto přísné zákony. Aby společnosti obstály v konkurenčním boji, potřebují i podporu státu," komentuje pro televizi ČT 24 předseda asociace Hutnictví železa Jaroslav Raab, takto usilovný bojovník za zájmy zahraničního velkokapitálu.

"Není to naše rozhodnutí, že bychom se takto chtěli postavit třeba k českému chemickému průmyslu, ale je to důsledek legislativy Evropské unie a tento návrh je pouze implementací práva EU," reaguje alibisticky premiér Petr Nečas.

A pochopitelně jeden z největších vypouštěčů jedů do ovzduší na Ostravsku, hutní podnik ArcelorMittal Ostrava, prostřednictvím své tiskové mluvčí Věry Breiové vzkazuje, že nový zákon je dalším krokem ke snižování konkurenceschopnosti českých průmyslových firem. Jinými slovy: lidé na Ostravsku mohou podle vedení firmy vlastněné indickým majitelem třeba pochcípat, jen aby se proboha při nižší konkurenceschopnosti této soukromé společnosti nesnížily její zisky.

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/regiony/130730-ocelari-se-bouri-proti-zakonu-o-ochrane-ovzdusi/

Zahraniční investoři, kteří u nás podnikají, se v zájmu zabezpečení svého profitu rychle naučili využívat velmi benevolentní české legislativy i mnoha zdejších úplatných státních úředníků. Osvojili si umění pohybovat se v klientelismem a korupcí prolezlém prostředí české byrokracie.

Docela trefně situaci v naší zemi před časem při návštěvě Česka vyjádřil americký expert na korupci Robert Klitgaard: „Máte zdroje na to, abyste byli na úrovni Norska, ale vaše instituce jsou podobné spíše Senegalu.“

Když tak uvažuji o poměrech u nás, je pro mne nejhorší pomyšlení, že většině z nás, občanů, poměry banánového státu vlastně už ani nevadí. Mohli bychom si možná postesknout: Když už jsme ta banánová republika, proč u nás alespoň nerostou banány…

 

 

 

Autor: Zdeněk Havlena | čtvrtek 28.7.2011 19:13 | karma článku: 41,39 | přečteno: 5388x
  • Další články autora

Zdeněk Havlena

To letadlo na Temelín nesmí spadnout…

Máme se bát po katastrofě atomové elektrárny ve Fukušimě reaktorů v temelínské atomové elektrárně? Atomová optimistka Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, tvrdí, že rozhodně ne. Údajně to potvrzují i zátěžové testy. Při středečním rozhovoru (17. srpna) ve zpravodajském pořadu České televize Události, komentáře se jí obavy jaderných pesimistů zřejmě rozptýlit nepodařilo.

22.8.2011 v 23:06 | Karma: 10,20 | Přečteno: 1444x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Zdeněk Havlena

Ladislav Bátora – trojský kůň na politické šachovnici

Na první pohled se zdá, že na naší politické scéně máme další tragikomický příběh. Státní úředník z ministerstva školství urazil výrokem o starém prskajícím chudáčkovi ministra zahraničních věcí a koaliční strana TOP 09 se rozhodla požadovat satisfakci v podobě jeho odchodu z funkce. Jenže tak jednoduché to není. Tento spor totiž poodkryl daleko závažnější příběh, v němž jde o budoucnost naší země.

19.8.2011 v 17:38 | Karma: 14,50 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Politika

Zdeněk Havlena

Máme se bát v Česku muslimů?

Ochránci českých národních zájmů bijí na poplach. Dejte si pozor na přistěhovalce a hlavně na muslimy! Podívejte se co třeba teď vyvádějí v Londýně. Nesmíme dopustit, aby mohli někdy takhle řádit třeba v Praze. Mají k tomu důvod?

12.8.2011 v 19:50 | Karma: 17,11 | Přečteno: 1679x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Havlena

Kdo nekácí, není Čech

Situace kolem kácení v Národním parku Šumava je zpolitizovaná, tvrdí jeho ředitel a zastánce kácení Jan Stráský. Lze se jen dohadovat, jak to přesně myslí. Když pomineme Stranu zelených, jejíž názory na šumavské dřevorubecké manévry jsou nepochybné, zastánce i odpůrce kácení najdeme napříč všemi politickými stranami.

11.8.2011 v 15:49 | Karma: 11,46 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Havlena

Hřebíkovi mladíci předvedli Bílkovým seniorům, jak hrát se Španěly

Český výběr fotbalistů do 19 let na evropském šampionátu titul nezískal, ale stříbrné medaile i tak mají hodnotu zlata. Mladí fotbalisté trénovaní Jaroslavem Hřebíkem ukázali, že u nás existuje reprezentační výběr, který umí hrát nápaditý, moderní fotbal.

1.8.2011 v 22:56 | Karma: 16,49 | Přečteno: 1083x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1813x
Novinář v.v., který má potřebu veřejně prezentovat své postřehy, názory a nápady.