Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Arogance mocných nás přijde draho

V diskusi ke svému poslednímu článku http://havlena.blog.idnes.cz/c/200748/Letni-cetba-pro-ministra-Drabka-aneb-Jak-si-poradit-s-duchodci.html jsem byl dvakrát vyzván k reakci. Pokusil jsem se odpovědět v rámci diskuse, ale narazil jsem na poněkud slaboduchý systém jakýchsi dukátů, omezující podle mého názoru svobodnou diskusi na blogu. Ale taková pravidla tady bohužel platí a já se s tím musím smířit. Proto odpovídám v podobě článku…

Zde je celá diskuse k mému článku Letní čtení pro ministra Drábka: http://blog2.idnes.cz/diskuse.aspx?iddiskuse=A110714_200748_blogidnes

Pane (Stará káro), svůj geniální plán jak na důchodovou reformu rozhodně nemám, ale dobrých řešení, jak z bryndy, způsobené v minulosti politiky pravicovými i levicovými, jsem četl a slyšel od vzdělaných, slušných a kompetentních lidí řadu. Všechno je přitom věcí priorit, které společnost a její politická reprezentace má, zda je pro ni významnou hodnotou pomoc sociálně nejslabším a nejzranitelnějším skupinám společnosti a zda ctí zásadu "nelhat a nekrást". 

Soudný člověk nezpochybňuje nutnost zvýšit věk odchodu do důchodu a nutnost naučit (ne jen přesvědčit) lidi aby starost o své zabezpečení ve stáří neházeli alibisticky a bezezbytku na hřbet státu.

Také jsem přesvědčen, že sociální pomoc musí mít bezpodmínečně pojistky proti jejímu zneužívání. Jde jen o nastavení pravidel, a tedy i parametrů. U důchodů především vytvoření podmínek, za kterých si člověk může šetřit na stáří bez obavy, že se nakonec nad jeho úsporami kdesi v soukromém penzijním fondu nezavře voda. Pokud ale máme v čele státu a u moci garnituru politiků, které charakterizuje vedle nízké kompetentnosti i neustálé lhaní lidem i sobě navzájem, potom se důvěry v ně i v to, co hlásají, jaksi nedostává.

Jestli je při hledání optimální podoby důchodové reformy tím hlavním ideologická doktrína, ať už pravicová nebo levicová, potom je to špatně. Ze tří možností, které jste mi dal na výběr bych si nevybral ani jednu. Naštěstí je variant, jak reformovat penzijní systém, podstatně více než jen ony tři, stačí sledovat spíše názory odborníků než politiků.

Pokud se dnešní politická eskadra rozhodla za pomoci demagogických argumentů především silou protlačit svoji zideologizovanou reformu, pak je to škoda pro všechny. Asi nejvíc pro lidi ze středních vrstev společnosti, kteří dnes možná slušně vydělávají, nepřipouštějí si, že na ně mohou dopadnout existenční problémy nejen v podobě ztráty zaměstnání, ale také úrazu nebo těžké nemoci. Těm bohatým, včetně těch, kteří si na důchodové reformě pořádně namastí kapsy, je to jedno, protože těm a jejich rodinám do budoucna na nějakých pár tisících důchodu od státu záležet rozhodně nebude.

K druhé diskusní výzvě (od Mahase) mohu odpovědět jen tolik: Praxi v uváděných zemích (Singapur, Tchajwan, Švýcarsko, USA) neznám natolik, abych o jejich systémech mohl vést polemiku. Vím ale dobře, že každá země prošla jiným společensko-ekonomických vývojem, a má tedy jiné zvyklosti a jiná specifika. V takovém Singapuru se člověk demokracie evropského typu těžko dočká.

Evropské tradice vycházejí na rozdíl od severoamerických ze silného sociálního cítění, kde vždycky fungoval pocit odpovědnosti společnosti za osudy sociálně nejslabších spoluobčanů, z čehož plynuly i adekvátní sociální kroky.

Když se podívám na poměry v Česku, zjišťuji, že v posledních letech, hlavně mezi mladými, vzdělanějšími a slušně vydělávajícími lidmi panuje představa, že všichni mohou být úspěšní, jen je třeba se snažit. A kdo není úspěšný, asi se málo snažil a za bídu si může sám. A když starší člověk přijde o práci a o novou měsíce nezavadí, pak se také málo snaží a je třeba ho potrestat. Těmhle lidem se určitě líbí představa pana ministra Drábka, jak nezaměstnaný vysokoškolák, který se „málo snažil“, zametá po dvou měsících bez práce ulice. A taky se jim určitě líbí názor téhož myslitele, že takový nezaměstnaný člověk, z jehož mzdy si stát třicet let srážel pravidelně sociální příspěvek na podporu v nezaměstnanosti, by měl pokorně požádat své pracující spoluobčany, aby mu dali pár tisíc na podporu v nezaměstnanosti a nenechali ho živořit. A pokud jim za odměnu nechce zametat ulice, případně dělat jinou podřadnou a nekvalifikovanou práci, ať táhne ke všem čertům. Zřejmě je moc pyšný, tedy nafoukaný, a k tomu ještě líný.

Ne každý má tolik štěstí, ať už pečuje sebevíc o své vzdělávání i o zdraví, aby byl pro něho život procházka pověstnou růžovou zahradou. Dokonce je takových lidí jen malý zlomek.

Pokud u nás dovolíme zlikvidovat principy sociální i mezigenerační solidarity, potom jen prohloubíme současnou morální bídu naší společnosti, v jejíchž horních patrech se lež a přetvářka stávají normou hodnou následování. Modlářství ekonomického a společenského úspěchu a naopak zatracování a dehonestace sociálně slabých a ekonomicky neúspěšných je cestou do společenského pekla, v němž bych nechtěl žít a nepřál bych to ani svým blízkým. Překvapuje mě, že takové tendence vnášejí do praktického života společnosti lidé, kteří o sobě prohlašují, že jsou věřícími křesťany. Zajímalo by mě, čemu vlastně věří…

A kde sehnat peníze, aby bylo na důchody? V šetrném nakládání s penězi daňových poplatníků, v odstranění tisíců a tisíců pijavic přisátých na veřejné finance, v kriminalizaci korupce a klientelismu i na nejvyšších úrovních, do příštích desetiletí třeba i ve změně zprofanované a špatně fungující parlamentní demokracie založené na soutěži politických stran. Nechápu totiž, proč mají lidé financovat ze svých peněz soutěžení jakýchsi vyžírek, které si v měkké náruči partají zajistily v lepším případě výnosné zaměstnání, v horším dobrý byznys. Možná bychom se podivili, jak rychle by náš státní rozpočet byl vyrovnaný i bez nápadů tahat lidem skrze DPH peníze z peněženek.

Ale o tom zas někdy jindy…

_______________________________________________________________ ¨

Dva dotazy z diskuse k mému článku Letní čtení pro ministra Drábka:

Pane Havleno, jistě máte jiný geniální plán

Stará kára  15.7.2011 15:27

 jak to delaji jinde ?

Mahas  15.7.2011 11:21

Autor: Zdeněk Havlena | pondělí 18.7.2011 1:25 | karma článku: 27,60 | přečteno: 2046x
  • Další články autora

Zdeněk Havlena

To letadlo na Temelín nesmí spadnout…

Máme se bát po katastrofě atomové elektrárny ve Fukušimě reaktorů v temelínské atomové elektrárně? Atomová optimistka Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, tvrdí, že rozhodně ne. Údajně to potvrzují i zátěžové testy. Při středečním rozhovoru (17. srpna) ve zpravodajském pořadu České televize Události, komentáře se jí obavy jaderných pesimistů zřejmě rozptýlit nepodařilo.

22.8.2011 v 23:06 | Karma: 10,20 | Přečteno: 1444x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Zdeněk Havlena

Ladislav Bátora – trojský kůň na politické šachovnici

Na první pohled se zdá, že na naší politické scéně máme další tragikomický příběh. Státní úředník z ministerstva školství urazil výrokem o starém prskajícím chudáčkovi ministra zahraničních věcí a koaliční strana TOP 09 se rozhodla požadovat satisfakci v podobě jeho odchodu z funkce. Jenže tak jednoduché to není. Tento spor totiž poodkryl daleko závažnější příběh, v němž jde o budoucnost naší země.

19.8.2011 v 17:38 | Karma: 14,50 | Přečteno: 1344x | Diskuse| Politika

Zdeněk Havlena

Máme se bát v Česku muslimů?

Ochránci českých národních zájmů bijí na poplach. Dejte si pozor na přistěhovalce a hlavně na muslimy! Podívejte se co třeba teď vyvádějí v Londýně. Nesmíme dopustit, aby mohli někdy takhle řádit třeba v Praze. Mají k tomu důvod?

12.8.2011 v 19:50 | Karma: 17,11 | Přečteno: 1679x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Havlena

Kdo nekácí, není Čech

Situace kolem kácení v Národním parku Šumava je zpolitizovaná, tvrdí jeho ředitel a zastánce kácení Jan Stráský. Lze se jen dohadovat, jak to přesně myslí. Když pomineme Stranu zelených, jejíž názory na šumavské dřevorubecké manévry jsou nepochybné, zastánce i odpůrce kácení najdeme napříč všemi politickými stranami.

11.8.2011 v 15:49 | Karma: 11,46 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Havlena

Hřebíkovi mladíci předvedli Bílkovým seniorům, jak hrát se Španěly

Český výběr fotbalistů do 19 let na evropském šampionátu titul nezískal, ale stříbrné medaile i tak mají hodnotu zlata. Mladí fotbalisté trénovaní Jaroslavem Hřebíkem ukázali, že u nás existuje reprezentační výběr, který umí hrát nápaditý, moderní fotbal.

1.8.2011 v 22:56 | Karma: 16,49 | Přečteno: 1083x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. O pátrání informovala na svém webu v úterý...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  15:45

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  15:43

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Zesílíme útoky na sklady západních zbraní, část jsme ukořistili, uvedl Šojgu

23. dubna 2024  15:21

Sledujeme online Ruská armáda zesílí útoky na ukrajinská skladiště, ve kterých jsou uložené zbraně dodávané Západem....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1813x
Novinář v.v., který má potřebu veřejně prezentovat své postřehy, názory a nápady.