Letní četba pro ministra Drábka aneb Jak si poradit s důchodci

14. 07. 2011 21:47:11
Co si do budoucna počít s důchodci? Bude jich pořád víc a kdo má na ně dělat? Počítám, že ministr Jaromír Drábek už má, jak je jeho zvykem, několik dobrých nápadů, co s tím. Přesto se mu může hodit následující japonská inspirace.

Česká pravice si dělá s důchodci převeliké starosti. Na srdci jí totiž leží blaho mladých generací, které přece nemohou živit stále se zvětšující stádo těchto materiální hodnoty neprodukujících osob! Zatím její myslitelé přišli na jediný plán, jak tomuto „přemnožení“ zabránit. Zkrátka budou posílat babičky a dědečky do důchodu stále později, postupně nakonec až v jedenasedmdesáti letech. Třeba se jich většina přes takhle nastavenou „věkovou laťku“ nepřehoupne a bude na čas vystaráno.

Pokud by se takové řešení zdálo pravicovým inženýrům lidských osudů málo razantní, mohou se inspirovat následujícími příklady z literatury nebo filmu.

Ministrovi práce a sociálních věcí mohu například doporučit nedávno vydanou knihu japonského spisovatele Jasutaky Cucuiho Konec stříbrného věku. Zde je její stručný obsah: Ministerstvo zdravotnictví si nechá schválit zákon, že všichni japonští občané starší 70 let se zúčastní programu vzájemného vyvražďování, v jehož rámci bude tato obtížná část populace značně redukována. Tím pádem odpadne současné vládě alespoň jedna nepříjemná starost, jak zalátat děravou státní pokladnu. Kuničiró Utani z města Mijawaki rovněž překročil sedmdesátku a společně se svými přáteli se musí vyrovnat s faktem, že podzim jeho života nebude zdaleka tak spokojený, jak si představoval.

Jinou inspiraci, jak se vypořádat s důchodci, může ministru Drábkovi a jeho stranickému kolegovi Miroslavu Kalouskovi nabídnout Balada o Narajamě – skvělý film japonského režiséra Šoheje Imamury (u nás vydán v roce 2010 na DVD). Zde je stručný obsah filmu: děj Balady o Narajamě nás přenáší do Japonska blíže neurčené doby, do vesnice, v níž panuje zvyk odnášet lidi, kteří dovršili sedmdesát let, na blízkou horu Narajama, aby tam v osamění vyčkali na smrt.

Je docela možné, že páni ministři obě inspirativní metody zavrhnou a zůstanou u té svojí, v současné době už posvěcené vládou i poslaneckou sněmovnou. Možná nakonec na ty vyžírky, co na ně musejí mladší makat, bude stačit.

Knihu Jasutaki Cucuiho jsem zatím nepřečetl, ale film, mimochodem oceněný už před téměř třiceti roky Zlatou palmou v Cannes, jsem viděl a každému (nejen ministru Drábkovi) ho vřele doporučuji. Je to dílo pozoruhodně mnohovrstevnaté. Z několika úhlů pohledu se zabývá mezigeneračními vztahy. Nutí i k zamyšlení, nakolik jsou dnešní postoje společnosti vůči starým lidem humánnější než zvyklosti vesničanů z Balady o hoře Narajama. Divákovi se při sledování příběhu snadno do mysli vkrade i otázka, co nutí dnešní prosperující společnosti, aby podporovaly odsouvání starých lidí ze středu rodin, kam v minulých dobách zákonitě a přirozeně patřili, do samoty kamsi na okraj. Při sledování filmu mi také na mysli vytanula odpověď na otázku, proč je pro dnešní politiky tak lákavé vysvětlovat mladším generacím, že se jejich už tak blahobytný život nebude patřičně zlepšovat, pokud bude přibývat „neproduktivních“ důchodců, které budou živit... Pokud připustíme, že se mezigenerační vztahy produktivní části populace a důchodců v posledních deseti letech disharmonizují, pak hledejme důvody mimo jiné i v podněcování podobných nálad ve společnosti.

Autor: Zdeněk Havlena | čtvrtek 14.7.2011 21:47 | karma článku: 26.41 | přečteno: 1739x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jiří Kačír

V USA je standard jen 10 dní dovolené ročně a ne každá firma nabízí volno o všech svátcích

V posledních letech jsem se několikrát zajímal o možnostech práce v USA. Na toto téma jsem četl řadu názorů a článků, realita pracovních podmínek v této zemi mi trochu vzala iluze.

29.3.2024 v 16:04 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 2 | Diskuse

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 18.33 | Přečteno: 250 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.64 | Přečteno: 145 | Diskuse
Počet článků 23 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1813
Novinář v.v., který má potřebu veřejně prezentovat své postřehy, názory a nápady.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...